ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014...

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ http://blogs.sch.gr/lykzagkl/

                                                                                                      ...Ευχαριστώ

alt

Μικρό ιστορικό μέχρι το ...σήμερα!

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεκίνησε για το Ζαγκλιβέρι και τους άλλους οικισμούς της περιοχής στα 1921, όταν ιδρύεται Ημιγυμνάσιο.  Το μόρφωμα αυτό παίρνει την μορφή Γεωργικής Σχολής στα 1930.   Υπάρχει μια παύση -για την λειτουργία της Δευ/θμιας Εκπ/σης- την περίοδο 1934 ως  το 1958.

Επαναλειτουργεί Γυμνάσιο ως παράρτημα Σχολείων της Θεσααλονίκης. Με το ΦΕΚ 67/24-02-1962 το εξατάξιο  Γυμνάσιο αποκτά την αυτοτέλειά του, ο αριθμός δε των μαθητών που φοιτούν πλησιάζει τους διακόσιους πενήντα.

Από το έτος 1976 λειτουργεί στο Ζαγκλιβέρι Λύκειο. Το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το ΓΕΛ Καλινδοίων, λειτούργησε από 1985.

Στο Σχολείο μας υπάρχουν τρεις βασικές αίθουσες διδασκαλίας και δύο επιπλέον για τα μαθήματα κατευθύνσεων. Υπάρχει εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα εκδηλώσεων,  γραφείο για το διδακτικό προσωπικό, γραφείο Δ/ντή, χώρος όπου υπάρχει το αρχείο του Σχολείου μας, μαζί με το σύστημα μετάδοσης θεμάτων Πανελλαδικών εξετάσεων (VBI), καθώς και χώρος αποθήκη. 

Στο ισόγειο του Σχολείο μας υπάρχει και λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη  ΕΠΕΑΕΚ.

 

alt    

     Η λέξη Kαλίνδοια προέρχεται από το ρήμα καλινδέομαι που σημαίνει κυλίομαι, που αφορά το κύλισμα των αλόγων. Επομένως Καλίνδοια ήταν ο τόπος όπου υπήρχαν (εκπαιδεύονταν;) πολλά άλογα.

     Η Καλίνδοια ήταν αρχαία Μακεδονική πόλη. Η θέση της είναι κοντά στη σημερινή Νέα Καλίνδοια (Καλαμωτό). Οι ανασκαφές έδωσαν σημαντικά ευρήματα τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/νίκης.

    Στη στήλη αναγράφονται με ελληνικά γράμματα -όπως αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα- ονόματα όσων υπηρέτησαν στο ιερό της πόλης. Τα ονόματα είναι ελληνικά. Η στήλη είναι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και διαβάζουμε με ευκολία: ...

alt

...